Progressie Hugo van Houten (15) zet door

In de serie “We snookeren weer!” de komende weken extra aandacht voor ontwikkelingen in het snooker. Vandaag een kort gesprek met één van onze grootste snookertalenten, Hugo van Houten, die inmiddels een vaste speler is in de JJBL Eredivisie Snooker.

22 maart 2022

De ballen rollen weer, zowel in de JJBL Eredivisie Snooker als in de snookerranking! We gingen naar Montfoort voor een gesprek met een jong snookertalent die aan allebei meedoet, Hugo van Houten (15), en legden hem enkele vragen voor.

Hugo, gedurende de coronatijd heb jij toch relatief frequent kunnen trainen. Kun je zeggen waar je dit hebt gedaan – en wat heeft dit betekend voor je spelniveau?

“Ik heb een enkele keer bij iemand thuis kunnen spelen. Mijn niveau is daardoor niet achteruitgegaan, maar het heeft wel een hele tijd stilgelegen. Hierdoor moest ik zodra ik weer kon spelen lang wennen om weer terug op mijn ‘oude’ niveau te komen.”

Er is aardig wat publiciteit geweest over je debuut in de JJBL Eredivisie Snooker. Kun je iets vertellen waar je nu speelt, hoe vaak etc.?

“Ik was twee jaar geleden al gevraagd of ik mee wilde doen met de competitie, maar toen kwam corona even om de hoek kijken. Ik vond het toen al een eer dat ze me vroegen, en dat vind ik nu nog steeds. Ik speel gemiddeld één keer in de twee weken een competitiewedstrijd bij Snookervereniging Utrecht.” (En ook niet zonder succes: tegen titelkandidaat Amigio uit Maassluis wist Van Houten één van zijn partijen te winnen, red.)

Afgelopen weekend was je bij Westend Snooker voor het eerste rankingtoernooi in Westend. Hoe was het – en wat is er voor jou mooi aan deze ranking?

“Het was heel leuk, vooral dat het eindelijk weer kan. Het ging een beetje wisselvallig, mijn ene partij ging een stuk beter dan de andere. Ik vind rankings leuk omdat je iedereen die je kent eindelijk weer kan zien. En het is leuk om bij te houden, bijvoorbeeld als je een paar jaar geleden van iemand verloren hebt en je nu denkt van: hij is eigenlijk helemaal niet zo goed.”