Hugo (10) doet mee aan WK snooker in België

“Mag ik gaan snookeren”, vraagt Hugo van Houten (10) aan zijn vader tijdens het interview. De talentvolle jongen uit Montfoort is niet achter zijn keu weg te slaan. Komende week neemt hij deel aan het WK snooker in België.

Al op jonge leeftijd krijgt Van Houten de smaak te pakken. Tijdens vakanties op Kreta daagt hij regelmatig oudere jongens uit en wint hij regelmatig. Hij krijgt de smaak te pakken en gaat op zoek naar een vereniging. “Die vonden we in Vleuten”, vertelt vader Jaap. “In Montfoort heb je niet veel op dit gebied, dus we rijden zo vaak we kunnen naar Vleuten.”

Eigenlijk is hij te jong, maar na een halfuurtje proef spelen is duidelijk dat Hugo wel mee kan komen met de rest. Een aantal jaren later staat hij voor zijn eerste grote toernooi, met tegenstanders tot 18 jaar. “Veel verwachtingen heb ik niet, maar het mooi zijn als ik een frame (vergelijkbaar met een game of set bij tennis) zou winnen.”

Zijn vader vult aan dat vooral de ervaring opdoen erg belangrijk is. “Hij moet nu gewoon veel spelen en goede tegenstand krijgen. Daar groeit hij van.”

Scherp blijven

Inmiddels traint hij ook maandelijks in België. De trainingen liggen daar op een hoger niveau. “Tijdens mijn eerste training daar werd mijn houding direct gecorrigeerd. Zo hield ik mijn rechterarm niet optimaal ten opzichte van mijn voorste arm. Dat zijn details die verschil maken”, legt Hugo uit. “Je hoeft niet sterk te zijn om dit te doen, maar soms sta je vier, vijf uur achter de tafel. Dan moet je wel een goede conditie hebben om scherp te blijven.” Zo groeit het aantal uren dat de sport opslokt met de jaren gestaag. Omdat snookeren geen sport is die wordt ondersteund door de NOC*NSF, is de hobby van zoonlief een flinke kostenpost geworden. “Gelukkig hebben we twee lokale sponsoren uit Montfoort bereid gevonden bij te dragen aan de reiskosten en wat dies meer zij. De bond springt ook wel eens bij.”

De voorzitter van snookerclub Utrecht, Evard Boon, is erg in zijn nopjes met de jonge pupil. “Sinds de oprichting van onze club in 2005 is één van onze doelen het promoten van het snooker in het algemeen en het aantrekken van jeugd in het bijzonder.”

Boon loopt al een tijdje mee, maar iemand als Hugo maakte hij nog niet van zo dichtbij mee. “Hij snapt de loop van de ballen. Zijn balgevoel heeft hij van nature. Wat deze sport nodig heeft is aansprekende successen, zoals een aantal jaren geleden bij het darts. Daarom zou het mooi zijn als Hugo van zich laat horen in de toekomst. Dat levert nieuwe leden op.”